Over zuur: De Ph-balans

Onze zuurgraad

De Ph-waarde zegt iets over de zuurgraad in ons lichaam; een belangrijke waarde die onze gezondheid beïnvloedt.

De ideale ph-waarde is: 7.35 – 7.45.Website achtergrond blauwe zones

 

Hoe hoger de Ph-waarde, hoe meer “base”, hoe lager de Ph-waarde, hoe meer “zuur” in ons bloed. De juiste voeding moet een basisch (alkalisch) overschot opleveren. Dierlijke voeding is zuurvormend, plantaardige voeding is basisch. Door veel groenten en fruit te eten zorg je voor voldoende basisch overschot. Een overschot aan zuur wordt door de nieren uitgescheiden en ook door de longen.

vegieAls nieren en longen overbelast raken moet het uitscheiden via het bloed en dat tast weefsels en gewrichten aan. Met vermoeidheid, huidproblemen en hoofdpijnen als gevolg. Door de zuur/base-verhouding te verbeteren zullen deze klachten verminderen. Het goed kauwen van base leverende voedingsmiddelen is erg belangrijk, anders gaan zij tot gisting over in de darmen en zorgen daar voor veel zuren.

Klachten teveel zuren:

  • ontstoken tandvlees
  • slechte adem
  • gevoelige tanden
  • gevoelig voor infecties
  • brose nagels
  • vermoeidheid
  • koude handen/voeten
  • droge huid
  • dof en krachtloos haar
  • depressieve gevoelens
  • migraine
  • brandend gevoel bij plassen
  • verstoorde leverfuncties
  • gewrichtsproblemen
  • nachtelijke spierkramp
  • Osteoporose
    Door een voedingspatroon met veel zuurvormende voeding, zoals meel, suiker en vlees, stijgt de zuurgraad van het bloed. Tenzij ook alkaliserende voeding wordt gegeten (zoals groenten), zullen door het zuur mineralen worden onttrokken aan tanden en botten, om de zuren te bufferen. Worden deze mineralen niet aangevuld, dan ontstaan gebitsgaatjes en ‘broze botten’.

Klachten te veel base:

  • ontregeling van de afweer en andere orgaanfunctie
  • braken
  • diarree
  • uitzonderlijke urineproductie

De ideale zuur/base-verhouding?

Eet aan groenten en fruit 5 – 7 x het gewicht van alle andere voedingsmiddelen samen. Het liefst een deel daarvan in de vorm van rauwkost. Hiermee bereik je voeding dat 80% uit base en 20% uit zuren bestaat en hiermee behoudt je weefsel een normale Ph-waarde.

th

 

Ter bevordering Ph-waarde:

  • sapvasten
  • overwegend basische voeding eten
  • neem de tijd om te eten, kauw goed, eet niet meer na verzadiging (80% regel)
  • gebruik royaal basische dranken (vruchten/groentensap, kruidenthee)
  • vermijd teveel koffie, thee, alcohol, cacao
  • eet veel verse groenten, een deel in de vorm van rauwkost.
  • Overige roerbakken of kort koken
    minimaal 3 porties fruit per dag, verdeeld over de dag. Nooit direct na de maaltijd in verband met gisting
  • beperk gebruik van suiker, honing. Gebruik diksap en gedroogd (ongezwaveld) fruit, appel/perenstroop, dadelstroop, kokosbloesemsuiker
  • beweeg dagelijks in de buitenlucht. (zuur uitademing via de longen)
  • bevorder ontzuren door droogborstelen van de huid, het nemen van wisseldouches, sauna en zwemmen
  • streef naar een bewuste positieve levenshouding. Sombere gedachten verzuren het lichaam ook

VOEDINGSADVIES EN – COACHING