Zelf bouillon trekken

Wég met de bouillonblokjes!

Als je tóch staat te koken dan is het wel zo gemakkelijk om een pannetje bouillon te trekken waar je dagenlang plezier van zult hebben. Hier het recept voor groentenbouillon:

groenenbouillon

Een vegetarische bouillon is dus het getrokken vocht van groenten, kruiden en groenafval. Je kunt gewoon gebruiken wat je in huis hebt, varieer, ontdek wat jij een lekkere combinatie vindt.

Voorbeeld voor 1 1/2 liter groentebouillon:

Ingrediënten

1 el kokos- rijst- of olijfolie
1 grote ui in grote stukken gesneden
4 wortels in stukken gesneden
1 selderijstengel en het groen in stukken gesneden
een paar bosuitjes en het groen in stukken gesneden
5 tenen knoflook geplet met een vijzel
wat stengsel peterselie met stam
verse tijm of 1/2 tl gedroogd
2 laurierbladeren
1 – 1 1/2 tl zout (naar smaak)
1 1/2 l water

Bereiding
Verwarm de olie in de pan. Voeg de ui, wortel, selderij en bosui toe (incl. groen). Verwarm deze groenten tot de ui glazig is. Voeg de rest van de groenten en kruiden toe en giet het water in de pan.
Breng het geheel aan de kook, doe vervolgens het vuur wat lager, en laat de bouillon minimaal 30 – 45 minuten trekken (maar niet hard doorkoken). Giet de bouillon vervolgens door een zeef over in een andere (soep)pan. De groenten- en kruidenresten gooi je weg.

 

VOEDINGSADVIES EN – COACHING