Kauwgum ongezond?!
Kauwgum, een ogenschijnlijk onschuldig tussendoortje dat je vaak onbewust in je mond stopt. Soms als mondverfrisser maar vaak ook als hongerstiller. Wat kan er nu allemaal mis zijn met zo’n klein snoepje… Helaas héél erg veel. Ben je een vervent kauwgumkauwer dan raad ik je sterk aan verder te lezen.
Heel veel gezondheidsproblemen kunnen veroorzaakt worden door de ingrediënten in kauwgum.
Wil je ook van andere toevoegingen weten hoe (on)gezond ze zijn?
Download dan de E-nummer app. Daarin vind je à la minute terug of je iets veilig kunt eten. Heel handig bij het boodschappen doen.
Veel gebruikte ingrediënten in kauwgum en hun gezondheidsrisico’s:
Aspartaam
Dr H.J. Roberts, een mondiale expert op het gebied van aspartaam: “Aspartaam is een waar vergif”. Het is een neurotoxisch product dat meer dan 92 ziekteverschijnselen kan veroorzaken. Denk ook aan de frisdranken die je misschien drinkt die gezoet zijn met Aspartaam!
Risico’s/bijwerkingen: hoofdpijn, darmaandoeningen, diarree, buikpijn, slapeloosheid, gewichtstoename, hyperactiviteit, concentratiegebrek, slechter zien, gehoorstoornissen, verhoogde gevoeligheid voor lawaai, pijnlijke gewrichten (rug en knieën), krampen, chronische vermoeidheid, wallen, huidreacties en verschillende onverklaarbare soorten jeuk, haaruitval, verkoudheden, tandaandoeningen, terugtrekken van het tandvlees, constant gevoel van kou hebben, neusbloedingen, aantasting van het intellect, geheugenverlies, depressie, humeurigheid zonder duidelijke aanleiding, paniekreacties, paranoia, obsessies, pleinvrees, agressiviteit (zelfs fysiek geweld), aanvallen van hyperseksualiteit, dementie, stuipen en soms epilepsie, schildklieraandoening, onvruchtbaarheid, impotentie, miskramen, aangeboren misvormingen, mentale achterstand, afname van het aantal bloedlichaampjes, verzwakking van het immuunsysteem (verhoogde gevoeligheid voor infecties). Verder kan deze zoetstof suikerziekte, de ziekte van Parkinson, Alzheimer, Multiple Sclerose, bindweefselbeschadiging, plotselinge hartstilstand (vooral bij sportmensen), hersentumor (en overige tumoren), adergezwellen en huidtuberculose veroorzaken of verergeren. Daarnaast kan Aspartaam een vergiftiging door zware metalen veroorzaken.
Mannitol
Zoetmiddel en antiklontermiddel dat van genetisch gemodificeerde maïs afkomstig kan zijn. Wordt in verschillende planten aangetroffen maar kan ook synthetisch zijn. In Engeland wordt dit middel sterk ontraden aan zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Kan in grote dosis laxerend werken. Risico’s: zuurheid, uitdroging, nierstenen, misselijkheid, duizeligheid, flauwvallen en zelfs overlijden.
Maltitolstroop
Synthetisch zoetmiddel en hulpmiddel voor additieven, gemaakt uit sacharose of melksuiker. Kan ook uit genetisch gemodificeerde maïs verkregen worden. Risico’s: diarree en misselijkheid.
Ascesulfaam K
Synthetische, zoete smaakversterker, 200 keer zoeter dan suiker. Dit additief wordt vaak in combinatie met aspartaam gebruikt. Risico’s: kankerverwekkend, ontstaan longtumoren, toename cholesterolgehalte en leukemie.
Titanium dioxide
Titanium dioxide is een witte kleurstof. Het wordt gevormd door binding van twee zuurstofatomen met dit metaal. Risico: kankerverwekkend.
Briljantblauw FCF
Dit is een synthetische blauwe kleurstof. Risico’s: hyperactiviteit, astma, netelroos, slapeloosheid en geldt als kankerverwekkend.
Glycerol
Bevochtigingsmiddel, vulstof en hulpmiddel voor synthetische additieven. Dit additief is van nature aanwezig in vetten en oliën. Het kan van dierlijke afkomst zijn of van transgene, oliehoudende gewassen zijn gemaakt. Het zit in veel industriële voedingsmiddelen, aroma’s, hoestpastilles en zetpillen. Het wordt vaak als onschuldig beschouwd. Het wordt afgeraden voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, dus het is oppassen geblazen. Risico’s: In te grote doses zou dit additief misselijkheid, hoofdpijn, dorst en hoge bloeddruk kunnen veroorzaken.