Kinderen & voeding

Voorbeelden van klachten bij kinderen die een duidelijke relatie kunnen hebben tot de voeding:

image

– hyperactief gedrag *

– hoofdpijn
– spijsverteringsklachten
– huidklachten
– astmatische klachten
– lusteloosheid
– specifieke allergiën

– overgewicht óf ondergewicht

  • Als voorbeeld: veel wetenschappelijke onderzoeken wijzen uit dat voeding waarin veel verborgen suikers en het drinken van zoete dranken hyperactief gedrag kunnen veroorzaken danwel versterken. Door stapsgewijs met het kind het huidige voedingspatroon te bespreken en spelenderwijs alternatieven voor te stellen wordt de weg naar een gezonder en vooral ook prettiger functioneren gebaand.

Herkent u een of meer klachten uit bovenstaand lijstje? Met de kennis vanuit mijn achtergrond als volledig bevoegd onderwijzer basisonderwijs, alsmede een propedeuse Orthopedagogiek begeleid ik graag (jonge) kinderen. Zijn er (gediagnostiseerde) klachten waarbij het van belang is om kritisch naar het huidige voedingspatroon te kijken, dan help ik daar graag bij.

Bij overgewicht bij jonge kinderen of tijdens de pubertijd maak ik gebruik van een overzichtelijk stappenplan, waarmee de overgang naar een ander voedingspatroon geleidelijk verloopt.

image
Vooral een praktische uitleg is belangrijk om het kind te laten begrijpen dat er soms verandering of aanpassing nodig is. Dat heeft dan weer lastige keuzes tot gevolg. Daarbij helpt het enorm als er leuke, lekkere en vooral haalbare alternatieven worden geboden. Bij gedragsproblemen, spijsverterings- of huidklachten bied ik ondersteuning en praktische uitvoerbare tips, waarbij het gesprek vooral ook met het kind wordt gevoerd.

Neem voor meer informatie of een afspraak contact met mij op.