Koolhydraatarme cheesecake

 

Een heerlijke cheesecake, zeer geschikt als je koolhydraatarm eet. Het lekkerst is deze cheesecake direct uit de koelkast.

 

Ingrediënten:  

6 eieren
125 gram geraspte kokos

250 gram ricotta

125 gram mascarpone

2 tl wijnsteenbakpoeder* (zie voor het verschil tussen bakpoeder, baking soda en wijnsteenbakpoeder onderaan)

100 gram zachte roomboter of kokosolie

50 gram kokosbloesemsuiker óf honing óf agavesuiker

Snuf zout

(optioneel: 1 biologische citroen)

Bereiding:

Breek de eieren boven de mengkom. Voeg alle ingrediënten toe.  Mix alles een volle minuut op hoge snelheid. Met de handmixer of in de keukenmachine.
(TIP: Voor een frisse citroensmaak: pers 1,5 el citroensap en doe dit bij het mengsel, samen met het citroenrasp van de geboende schil.)

Giet het beslag nu in een siliconen cake- of taartvorm. Een metalen vorm extra goed invetten zodat de cake niet blijft plakken en er makkelijk uitgestort kan worden.

Bak  70 minuten op 160°C .

In de vorm laten afkoelen. Let op: de cheesecake zal prachtig rijzen in de oven maar zal later inzakken, dat hoort zo!
Snijd de cake pas wanneer hij helemaal is afgekoeld. Zet hem in de koelkast. Je kunt deze cheesecake goed in porties invriezen.

  • HET VERSCHIL TUSSEN BAKPOEDER, BAKING SODA EN WIJNSTEENBAKPOEDER
    Bakpoeder is een mildere variant van baking soda en wordt gebruikt in recepten waar je geen zure ingrediënten aan toevoegt. Baking soda gebruik je enkel in combinatie met een zuur ingrediënt, maar let op dat je niet dezelfde verhoudingen gebruikt als bij bakpoeder, want de werking van baking soda is veel sterker. Wijnsteenbakpoeder is vergelijkbaar met bakpoeder omdat het ook een milder rijsmiddel is dan baking soda en je bij gebruik hiervan geen zuur aan je baksel hoeft toe te voegen. Veel mensen geven de voorkeur aan wijnsteenbakpoeder, omdat dit door zijn samenstelling een natuurlijker soort bakpoeder zou zijn.