Linzen / zwarte bonensoep: volop eiwitten, vezels en complexe (lees “goede”) koolhydraten.

Vooral als het buiten flink koud is vraagt je lichaam om essentiële voeding. Maak deze soep en je komt niets tekort. Eventueel kun je plakjes rookworst of gehaktballetjes toevoegen als je dat wilt.

Ingrediënten:

1 ui
1 teentje knoflook
1/2 kop rode linzen
 (of 1 blik linzen )
1 blik zwarte bonen
klein blikje tomatenpuree
groentebouillon (van poeder of een blokje)
limoen
chilipeper
komijn
paprikapoeder
peper & zout

Optioneel:

  • koriander, blokjes paprika of peterselie voor garnering.
  • crème fraîche voor garnering
  • rookworst of gehaktballetje

Bereiding:

Snijd de ui en  fruit deze zacht in een pan op middelhoog vuur. Voeg het fijngehakt teentje knoflook, een halve theelepel chilipoeder (of minder), een halve theelepel komijn en een kwart theelepel paprikapoeder toe. Fruit heel eventjes mee en voeg dan twee kopjes groentebouillon en één eetlepel tomatenpuree toe. Breng alles aan de kook. Voeg een halve kop ( bruine of rode) linzen toe en kook het geheel in 25 minuten gaar. Let op: als je linzen uit blik of zak gebruikt kook je ze maar een paar minuutjes mee. Spoel de zwarte bonen af, laat ze uitlekken en pureer de helft hiervan. Voeg de gepureerde bonen en de andere helft hele bonen toe aan de soep. Voeg daar nog een snuf peper en zout en het sap van de limoen aan toe en kook alles nog 5 minuten door. Als je van een volledig “gladde” soep houdt, dan kook je alles gaar en pureert met de staafmixer.