Nooit meer iets lekkers..?

 

 

Het zijn nu eenmaal de feiten dat de samenleving vrijwel dagelijks geconfronteerd wordt met harde cijfers over diabetes, obesitas, jonge kinderen met allergiën en voedingsstoornissen. Een direct gevolg van onze welvaart waarmee ook het snacken, fastfood en kant-en klaarmaaltijden binnen handbereik kwamen. De rekening wordt gepresenteerd in de vorm van torenhoge zorgkosten en mensen met de meest uiteenlopende (vage) klachten.

Vertrouwden wij vroeger blind op de adviezen van voedingscentra en wetenschappers, tegenwoordig weten wij dat ook daar sprake is van invloed van grote sponsoren.

Onze “gezonde levensstijl” is de afgelopen jaren veranderd. Een aantal jaren geleden aten wij traditionele Hollandse maaltijden: aardappelen, groenten en vlees. Door de globalisering heeft de internationale keuken ook zijn weg naar Nederland gevonden. De commercie heeft daar handig op ingespeeld en liggen de supermarkten tegenwoordig vol met traditionele wereldgerechten, helaas meestal als kant- en klaarmaaltijden en pakjes met poeder. Gemakkelijk en snel te bereiden maar misschien moeten we ons wat vaker afvragen of het wel zo gezond kan zijn om een gerecht te bereiden dat alleen wat water toevoeging vraagt…? Hoe het eigenlijk kan dat een saus lang houdbaar is?

Nooit meer iets lekkers?

Tijdens gesprekken over gezonde voeding hoor ik regelmatig verzuchten: “Mag ik dan helemaal niets lekkers meer eten?” Maar vraag je eens af: wil je ook ten prooi vallen aan de welvaartskwalen- en ziektes of word je ook graag vitaal ouder in goede gezondheid? Daarbij, ‘lekkers’ hoeft natuurlijk niet per definitie ‘ongezond’ te betekenen en ‘gezond’ is niet per definitie ‘niet lekker’. Er zijn heel erg veel alternatieven voor chips, koek en cola te bedenken. Gelukkig is het tegenwoordig niet meer nodig om op zoektocht te gaan naar speciale winkels want in elke buurt is tegenwoordig wel een Natuurwinkel te vinden en breiden ook supermarkten hun aanbod van gezonde alternatieven uit.

Klik hier voor gezonde en lekkere alternatieve gerechten en hapjes.