Over (tarwe)brood

De cardioloog William Davis heeft er een heel boek aan gewijd om uit te leggen hoe slecht tarwe eigenlijk is: “Wheat belly. Lose the wheat, lose the weight”. Inmiddels is er ook een Nederlandse vertaling: “Broodbuik”.
brood tarwe

“Haal tarwe uit je dieet, en je doet het beste wat je voor je gezondheid kan doen.” En ook voor je gewicht, als we Davis mogen geloven. Lastig te geloven? Misschien helpt de volgende vergelijking: als je twee volkoren boterhammen eet  gaat je bloedsuikerspiegel meer omhoog dan wanneer je twee lepels pure suiker snoept. Davis zag in zijn praktijk vele patiënten met overgewicht en diabetes miraculeus verbeteren toen ze tarwe uit hun dieet schrapten. Ook mensen die al jaren gezond dachten te leven maar toch niet afvielen. De toename van tarwe in ons dieet loopt bovendien opmerkelijk gelijk met de toename van onze buikomvang, constateert Davis.

zuurdesem

Elk mens reageert anders op voeding dus ook op tarwebrood, maar als je last hebt van een opgeblazen buik en darmklachten en vermoeidheid of huidproblemen, dan is het verstandig om ook eens naar je broodconsumptie te kijken.

Alternatieven:

Goede alternatieven voor tarwebrood zijn zuurdesembrood (minder gist), brood van speltmeel, boekweit, rijst, quinoa of teff (geen of weinig gluten), of kiembrood (zonder fytinezuur).

“Speltbrood”

spelt