Over zout: Gezonde en ongezonde zouten

Ongezouten meningen:

In het artikel ‘ongezouten meningen’ in het maandblad GezondNu, stelt Willem Bax, internist en nierspecialist in het Medisch Centrum Alkmaar, dat er naar schatting in Nederland tweeduizend mensen  sterven aan een te hoge zoutconsumptie. Het is alleen lastig een directe link te leggen omdat zout geen directe killer is maar het probleem ligt in het zout dat anderen toevoegen, zoals bijvoorbeeld in kaas. 80% van de zoutconsumptie zit verborgen in voedingsmiddelen.Als je besluit om met zout te minderen, moet je alles wat de voedingsmiddelenindustrie voor jou heeft klaargemaakt: marinades, sauzen, koekjes, ijs, etc. laten staan. Dus terug naar pure producten en zelfbereide maaltijden.

zout

Zelfs als je voornamelijk met verse ingrediënten kookt, kun je teveel zout binnenkrijgen. Trek de deur van je koelkast maar eens open. Je zult daar waarschijnlijk heel wat potjes tegenkomen zoals: mayonaise, mosterd, augurken. Daarnaast: ontbijtkoek, brood, vleeswaren, kaas, overal is zout aan toegevoegd. Omdat de beleving tussen je smaak (ik proef niet teveel zout) en de werkelijke zoutconsumptie een slechte indicator is, heb je niet door dat je te zout eet. Ondertussen stijgt de bloeddruk telkens een beetje meer en kun je zomaar al 10 jaar ongemerkt rondlopen met een net iets te hoge bloeddruk. Daar voel je niets van maar het werkt aderverkalking in de hand en dat zorgt op den duur voor een verhoogd risico op een hartinfarct en beroerte. Nieren gaan minder functioneren, waardoor de kans op een dergelijk infarct tien keer groter wordt.

Kortom: we moeten af van dat achteloos nog een snufje zout overal op- en bijstrooien. Een snufje bij pannenkoekenbeslag, een snufje bij je ei, een snufje bij de groenten, al die snufjes leveren zo een eetlepel zout per dag op terwijl je niet meer dan een theelepel per dag binnen mag krijgen..

Smeer je voor het braden een stuk vlees of kip met mosterd in? Laat dan het zout achterwege, het zit immers ook al in de mosterd.De norm voor een gezond mens is 2400 milligram natrium per dag.

Gezond zout?

himalaya

Keltisch Zeezout of Himalyazout zijn natuurzouten waar behalve natriumchloride 84 andere mineralen en sporenelementen in zitten. Keukenzout (én ook zeezout!) is geraffineerd, net als wit meel en witte suiker. Geraffineerde producten zijn ontdaan van alle voedingsstoffen. Een geraffineerd product is ongezond. Onbewerkt zout tot je nemen is juist een heel gezonde manier om aan je dagelijkse behoefte van mineralen te komen. Uiteraard geldt ook voor ‘gezond’ zout dat het met mate gebruikt dient te worden.