Recepten voor de tapas-tafel
Voor een feestelijk tafel vol hapjes, hier Spaanse tapas die eenvoudig van tevoren zelf te maken zijn. Lekker én gezond!
- Tuinbonen met ham: Diepvriestuinboontjes kort koken in water met wat zout, uit laten lekken en afkoelen. Snijd 75 gram gedroogde ham in kleine reepjes en schep deze door de tuinbonen. Breng evt verder op smaak met wat versgemalen zwarte peper en peterselie.
- Warm geroosterde zoute amandelen: Ongezouten, ongebrande hele amandelen in rijst- of kokosolie in een koekenpan roosteren. Klein beetje Chilipoeder of geroosterde paprikapoeder meefruiten. Als de amandelen lichtbruin kleuren ze op keukenpapier afdeppen en direct zouten. Het lekkerst is om ze warm te serveren
- (Spinazie/knoflook/kikkerwerten gerecht) Maal 2 eetlepels havermout tot meel. Bak dit samen met 2 tenen uitgeperste knoflook, wat currypoeder, peper, gerookte paprikapoeder en 2 eetlepels azijn tot het een smeuïge massa is. Voeg uitgelekte kikkererwten en verse spinazie toe. Verwarm alles samen. Zowel warm als koud erg lekker. Hoe langer van tevoren klaargemaakt, hoe beter de smaken in de spinazie en kikkererwten trekken.
- Olijven met hele knoflooktenen in olijfolie
- : Bak gehalveerde grote champignons goed bruin in kokosolie of roomboter, en voeg dan2 tenen uitgeperste knoflook toe. Laat de knoflook niet meebakken want dan wordt deze bitter. Schenk 150 ml sherry toe en laat het vocht inkoken. Voeg dan een grote hand versgesneden Peterselie toe en breng op smaak met zwarte peper.
- Gamba’s pilpil (oftewel hot): Laat vuurvaste schaaltjes even 5 minuten in koud water liggen. Droog ze af en zet ze op halfhoog vuur op het fornuis. Vul de schaaltjes voor de helft met extra vierje olijfolie en leg daarin knoflookteentjes in schijfjes gesneden. Voor elk schaaltje één teen. Als de olie heet is leg dan voorzichtig 5 á 6 gamba’s in de olie en laat deze een paar minuutjes bakken. Halverwege voorzichtig omdraaien. Als de gamba’s beginnen te bruinen, het vuur uitzetten. Heet serveren, maar voorzichtig want de schaaltjes zijn natuurlijk ontzettend heet!
- Patates bravas (gebakken aardappelgerecht op zijn Spaans): Bak voorgekookte grove schijven aardappelen goudbruin en knapperig. Fruit 3 fijngesneden tenen knoflook, 1 ui tot ze beginnen te bruinen. Voeg daar aan toe: 2 eetlepels tomatenketchup, 1 eetlepel (appel)azijn, 1 blikje tomatenpuree, 1 blikje tomatenblokjes, een beetje chilipoeder of tabasco en 1 eetelepel gerookte paprikapoeder. De saus moet een zoetzure, rokerige smaak hebben. Serveer apart bij de aardappelen.