Voeding die stress helpt verminderen

Vitamine B 

Door aanhoudende stress zul je vooral vitamine B verbruiken. Dat tekort vul je eenvoudig aan door maaltijden te nemen die vooral de volgende voedingsmiddelen bevatten:  alle soorten bonen, asperges, erwten, champignons, zilvervliesrijst, broccoli, avocado’s, linzen, eieren, volkoren producten, bananen, noten en zaden, bruine rijst.

Vitamine C   

Wie veel stress ervaart zal veel Cortisol aanmaken, dit hormoon wordt niet voor niets het stresshormoon genoemd. Wanneer er langdurig sprake is van stress zorgt het hormoon Cortisol ervoorr dat het lichaam in staat is te “vechten of vluchten”.  Deze oerreactie heeft echter tegenwoordig geen functie meer waardoor helaas op de lange termijn Cortisol een negatief effect heeft op onze gezondheid.  Vitamine C  laat de hoeveelheid in je bloed na een stressreactie sneller dalen. Daarnaast is vitamine C een sterke anti-oxidant, die schadelijke oxidatieprocessen tegengaat, waardoor de algehele afweer tegen ziekte toeneemt. Voedingsmiddelen met veel vitamine C zijn: broccoli, paprika’s, kool, aardbeien, waterkers, bramen, citroenen, tomaten, citrusvruchten, bloemkool, alfafa.

Magnesium    

Magnesium is bij uitstek het antistress-mineraal dankzij een kalmerende werking op spieren en bloedvaten. Juist de balans tussen calcium en magnesium zorgt voor het evenwicht in het lichaam van spanning en ontspanning. Magnesium vindt je in bijvoorbeeld: noten (cashew, amandelen), bananen, rozijnen, avocado, zaden, kelp, knoflook, zeewier, schelpdieren, volkoren (ongepelde) granen, quinoa en bittere chocolade.

Zink    

Bij aanhoudende stress heeft het lichaam een hogere behoefte aan het mineraal zink. Zink speelt een belangrijke rol bij de stofwisseling in de hersenen en is een van de belangrijkste mineralen die nodig zijn voor je lichaamscellen en immuunsysteem. Voeding die Zink bevat: groene bladgroenten, pompoenpitten, sesamzaad, linzen, amandelen, volkoren granen, champignons.

Omega 3- vetten   

Omega-3 vetten reguleren ondermeer de procuctie van  serotonine in de hersenen. En dat zorgt voor een positieve(re) gemoedstoestand. Voeding rijk aan Omega 3-vetten: walnoten, vette vis zoals zalm, sardines, makreel, haring, paling, lijnzaad.

Groene thee  

De L-theanine in Groene thee bevat ingrediënten die een gunstige invloed hebben op stress. Dit aminozuur heeft een positief effect op dopamine en serotonine, die verantwoordelijk zijn voor je stemming. Al bij je 4 kopjes per dag kun je dit ontspanningsgevoel bevorderen. Groene thee is bovendien goed voor je bijnieren als deze al zwaar belast zijn door chronische stress- of burn-outklachten.