Ouderen en voeding

Veel ouderen krijgen te maken met ‘vage’ klachten of een gevoel van onbehagen. Soms ook depressieve gevoelens. Lusteloosheid en verminderde eetlust, het komt veelvuldig voor. De huisarts kan geen aanwijsbare redenen vinden en bloedonderzoek wijst niets uit.

 

Vaak ligt de oorzaak in het voedingspatroon. Bij ouderen is het risico van ondervoeding verhoogd. Ouderen hebben minder energierijke voeding nodig dan jongere volwassenen, maar evenveel of meer voedingsstoffen, zoals vitamine D en eiwitten. Dit betekent dat ouderen meer nutriëntenrijke voeding moeten eten en minder ’lege calorieën’.  Dat is niet eenvoudig: de eetlust van ouderen neemt vaak af en de inname van voeding is veelal niet toereikend om in de dagelijkse behoeftes te voorzien.

Als voorbeeld: er is ontdekt dat veel Nederlandse ouderen een vitamine-D tekort heeft. Een recente Nederlandse studie (onderdeel van het B-PROOF onderzoek) onder 2.839 ouderen >65 jaar bevestigt dat een hogere vitamine-D-status geassocieerd is met minder depressieve klachten.

Een ander belangrijk fenomeen: ouderen die onvoldoende vast voedsel nemen of krijgen en daardoor minder goed of niet kauwen, hebben een groter risico op dementie. Roxanne Weijenberg heeft hier promotieonderzoek naar gedaan. “Matig tot intensief bewegen verlaagt stress, bloeddruk en verrijkt de omgeving. Kauwen heeft vergelijkbare effecten en kan dus gezien worden als een vorm van bewegen.”

Het is dus van groot belang dat er aandacht is voor kauwen bij ouderen. Als de kauwfunctie en kauwactiviteit beperkt zijn, is de geheugenfunctie dat ook.

Wilt u weten of uw huidige voedingspatroon zorgt voor voldoende essentiële voedingsstoffen? Maak dan een afspraak om kennis te maken. Vrijblijvend, zonder enige verplichting kan ik met u doornemen of aanvullende (praktische) adviezen wellicht nodig zijn.

voor meer informatie of contact klik hier