Zelf noten roosteren in de oven (zonder vet)

Het zelf roosteren van noten is heel eenvoudig en bovendien veel voordeliger dan kopen. Daarbij kun je zelf bepalen óf je zout toevoegt en hoeveel.  Door noten te roosteren geef je ze een diepere, rijkere smaak en een krokante bite.  En bovendien geeft het natuurlijk een heerlijke notengeur in je keuken of je huis als ze net vers geroosterd uit de oven komen. Koop ongebrande, ongezouten noten, rauwe noten dus!

Bij het roosteren van noten is het erg belangrijk dat je volledige aandacht hebt want het proces van van bijna gaar naar verbrand gebeurt soms wel binnen een minuut.  Met name de laatste paar minuten zijn cruciaal.

Sorteer de noten zoveel mogelijk op formaat, dan kun je ze per afmeting apart in de oven te doen, omdat ze niet gelijkmatig garen. Vergeet ook niet om regelmatig even te roeren, zodat ze aan alle kanten gelijkmatig gaar worden en omdat de oven niet op alle plekken even heet is. Nadat ze uit de oven zijn gehaald, worden ze door de restwarmte in hun olieën nog een klein beetje verder geroosterd. Haal ze dus op tijd uit de oven, voordat ze te donker worden. Laat de noten volledig afkoelen en bewaar ze in een gesloten blik of pot.

  • Het is beter ze te vroeg uit de oven te halen dan te laat, want verbrande noten zijn minder lekker en minder gezond: de gezonde onverzadigde vetten worden dan omgezet in ongezonde verzadigde vetten.
  • Nadat ze uit de oven zijn gehaald, worden ze nog een klein beetje verder geroosterd. Haal ze dus op tijd uit de oven, voordat ze te donker worden.

Voor de verschillende notensoorten gelden verschillende roostertijden. Voor alle soorten geldt een voorverwarmde oven op 175 graden:

Amandelen: 4 minuten – omdraaien – nog 4 minuten

Cashewnoten: 7 minuten –  omdraaien – nog 7 minuten

Hazelnoten: 4 minuten – omdraaien – nog 4 minuten

Macadamianoten: 5 minuten – omdraaien – nog 5 minuten

Paranoten: 5 minuten – omdraaien – nog 5 minuten

Pecannoten: 5 minuten – omdraaien – nog 5 minuten