Zelfgetrokken runderbouillon

Het kost even tijd (48 uur) maar dan heb je wel iets bijzonders. Niet alleen bomvol geneeskrachtige voedingsstoffen maar daarnaast een weldaad voor de huid en gewrichten.

Onderstaand ouderwets recept is voor één keer soep. Natuurlijk is het raadzaam om een veelvoud van dit recept in één keer klaar te maken en de bouillon/gelei in te vriezen. Zo heb je altijd een goede basis voor de soep in huis en kost het maar één keer een dag en nacht trekken.

1 kilo runderbotten van de slager

1 liter koud water

2 eetlepels appelazijn

1 ui

2 winterwortels

2 stengels bleekselderij

mineraalzout en grofgemalen zwarte peper naar smaak

 

Doe de botten in een grote pan en zet ze onder koud water. Voeg de appelazijn toe en laat minimaal een half uur staan. Zo worden de waardevolle voedingsstoffen uit de botten getrokken.  Hak ondertussen de groenten grof. Voeg deze bij de botten en zet de pan op het vuur. Breng langzaam aan de kook. Laat zachtjes pruttelen op een sudderplaatje, petroliumstel (in de schuur) of in een slowcooker en schep het vrijkomend schuim met een schuimspaan van de soep en gooi weg. Laat de bouillon 48 uur trekken. Voor kippenbouillon is dat 24 uur. Voor visbouillon is dat 8 uur.